JAPON FİRMASI KEMALPAŞA'DA ÜRETECEK

12 Aralık 2019 - 13:11

Japon firması Hamax Co. Ltd., Kemalpaşa'da rüzgar türbini ekipmanı üretmek için Türk rüzgar ekipmanı üreticisi Ateş Çelik ile ortaklık yaptı.

Hamax Co. Ltd. ve Ateş Çelik arasında kurulan ortak girişim şirketi Hamax Europe, Japon firmasının rüzgar enerjisi sektöründe işinin Türkiye ve Avrupa’ya yayılmasını sağlayacak.
 
Faaliyetlerine önümüzdeki yıl Ocak ayında başlayacak ve Nisan ayında üretime başlayacak olan ortak girişim, rüzgar türbinleri için yüksek gerilim bağlantı elemanları ve cıvatalar üretecek. Üretim fabrikası, İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde, şehir merkezine yaklaşık 29 kilometre mesafede olacak.
 
Bu fabrika, yaklaşık 15 yıl önce ABD – Teksas’taki ilk yurtdışı fabrikasını kurduktan sonra Japonya dışındaki Japonya’daki ikinci şirket olacak. Japon firmanın kendi ülkesinde de hali hazırda beş fabrikası var.
Hamax CEO’su Kohhei Hamada, rüzgar pazarının 90 yıldan fazla bir süre önce Nagazaki’de kurulduğunu, ancak ülkede yeteri kadar büyük potansiyel olmadığı için oranın ana endüstrisi olmadığını söyledi. Bununla birlikte rüzgar ekipmanı pazarı, Japonya’daki pazarın neredeyse % 10’unu oluşturuyor.
Şirketin rüzgar sektöründeki odağı yurtdışı pazarında olan Hamada, bu devasa pazarı kapsayacak şekilde Teksas’taki fabrikasını kurması ve özellikle Avrupa’da küresel pazarlara açılmasını hedeflediğini belirtti.
“Türkiye, Avrupa pazarına genişlemek için en iyi konuma sahip!”
Hamada, beş veya altı yıl önce Türkiye pazarına ilk girişinde de Türk ortağı Ateş Çelik ile bir araya geldiğini hatırlattı ve şu açıklamalarda bulundu:
“Türkiye’nin yalnızca iç pazarda ürünlerimizi satmak için değil, Avrupa pazarına genişlemek için de en iyi konuma sahip olduğuna karar verdik. Türkiye, ABD’den sonra yatırım yaptığımız ikinci yerdir.”
Yatırım kararını geçen yıl vermiş olan Hamada, Türkiye ve İzmir’e doğrudan yabancı yatırımları teşvik eden resmi ve destekleyici devlet kurumu olan İzmir Kalkınma Ajansı’nın “İzmir’e Yatırım” şubesiyle yakın temas halinde olduklarını açıkladı.
Hamada’ya göre, İzmir bu yatırım için tercih edilen bir limandı. Çünkü şirketin Nagasaki’nin ülkesine benzemekle kalmıyor, aynı zamanda Avrupa’ya ve uluslararası ihracatla baş edebilecek sağlam bir altyapı sunuyor.
Hamada, İzmir’in potansiyel müşteriler için yatırım cazibesi sunduğunu ve aynı zamanda Ateş Çelik’le buluştuğunda gün ışığına çıkan yerel tedarikçilerin olması açısından da çok avantajlı olduğunu belirterek, “Biz burada (İzmir’de) çok rahat hissediyoruz. Çok arkadaş canlısı.” dedi.
“İlk aşama, 1 milyon dolardan fazla yatırıma sahip!”
Ayrıca, uzman mühendisleri başta olmak üzere, yatırım hedeflerine ulaşmada şirketi destekleyecek İzmir ve Ateş Çelik’te kalifiye işgücünü selamladı.
Hamada, “Ateş Çelik’in bizlerle aynı alanda uzmanlaşmış mühendisleri var. Sanırım Ateş Çelik ile bu konuda işbirliği yapabiliriz. Fakat şirketi kurduktan sonra, belki de bazı ana kilit mühendisleri buraya gönderebiliriz.” dedi.
Ateş Çelik Yönetim Danışmanı Evren Güldoğan, rüzgar enerjisi sektöründe öncü firmalardan biri olan firmalarının rüzgar enerjisi santralleri için kule ve jeneratör ürettiğini söyledi. Ayrıca şunları ekledi:
“Rüzgar sektöründeki iç sanayinin hükümetimizin hedefleri doğrultusunda gelişmesine ve şirketimizin stratejisine paralel olarak dikey entegrasyon sağlayarak müşterilerimiz için yarattığımız katma değeri arttırmamız için çok önemli bir yere sahiptir.”
Güldoğan, Hamax Avrupa üzerinden yapılan bu yatırımın, şirkete Japon teknolojisini ve teknik bilgisini Türkiye’ye getirmesinde ve yerel talebi karşılamada kritik öneme sahip olduğunu belirtti ve şu bildirimi yaptı:
 “Yatırımın, her biri yeni bir ürünün tanıtımını ve üretimini göreceği birkaç aşamadan oluştuğunu söyledi. 1 milyon dolardan fazla yatırıma sahip olan ilk aşamada rüzgar türbinleri için krank cıvatalarının üretimini göreceksiniz.”